Zelenina

U nás na prodejně najdete velký a rozmanitý výběr mrkví, cuket, okurků a dýní od místních malých pěstitelů DLE SEZÓNNÍ NABÍDKY! 

Mrkev

Mrkev patří do čeledi miříkovitých a pěstujeme ji jako kořenovou zeleninu. Mrkev je bohatá nejen na vitamíny, minerály, stopové prvky, ale obsahuje další užitečné látky, mimo jiné i vlákninu a důležité antioxidanty.

Dýně

Dýně i okurky patří spolu do jedné čeledi, a to tykvovité. Tykvovitých druhů je na cca 850 kusů složených mimo jiné i z melounů, čajotů a nebo cuket.

Co se týče dýní samotných, existují jak okrasné (= nejedlé) a jedlé. Okrasné dýně slouží pouze k dekoraci, pro konzumaci jsou příliš tvrdé, konzumovat se tedy nedoporučují. Ale pokud by jste si přesto chtěli chuť okrasné dýně vyzkoušet, nehrozí vám žádné zdravotní riziko (maximálně bude taková dýně tuhá, hořká či trpká).

U jedlých dýní jsou to níže uvedené druhy:

- Máslová dýně
- Špagetová dýně
- Dýně Hokkaidó
- Tykev muškátová

Okurky

Okurky se vyznačují charakteristickým aroma, které sdílejí se svým příbuzným melounem. 

V minulosti byly druhy okurek poněkud hořké a těžko stravitelné, proto byly vyšlechtěny nové odrudy, které zcela potlačili jejich hořkost. 

Salátové okurky se ani díky tenké slupce nemusí loupat, navíc neobsahují ani semena, takže je jejich konzumace případně další příprava pokrmů velmi jednoduchá a rychlá.

Druhy:

- Okurka polní;

- Okurka salátová, známá také jako hadovka.

Cukety

Cuketa se používá především v kuchyni, a to na velkou spoustu způsobů.

V českých kuchyních se objevila v 80. letech v masovém měřítku.

Důvodem k rychlému rozšíření bylo tehdy snadné a rychlé pěstování, které zvládne i nepříliš zdatný zahradník, velká a levná úroda a nedostatek výběru zeleniny.

Svou dobrou celoroční dostupnost si zachovává stále.